Статус: Чинне












ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА






Шістнадцята сесія







РІШЕННЯ













Від

11.01.2022

16-87







м.Черкаси







<









Про Звернення Черкаської міської ради до Президента України та Голови Верховної Ради України з приводу подій у Республіці Казахстан






>









Відповідно до статей 25, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:


1. Направити Звернення Черкаської міської ради до Президента України Володимира Зеленського та Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука з приводу подій у Республіці Казахстан (додається).












Секретар міської ради





Юрій ТРЕНКІН
























Президенту України

Володимиру ЗЕЛЕНСБКОМУ

Голові Верховної Ради України

Руслану СТЕФАНЧУКУ


Звернення Черкаської міської ради

з приводу подій у Республіці Казахстан


02.01.2022 у Республіці Казахстан почалося народне повстання, яке містить всі ознаки національно-визвольного руху. Оскільки казахстанська поліція і збройні сили відмовилися виконувати злочинний наказ Президента Токаєва, що передбачало силовий сценарій стосовно народу Казахстану, всупереч законодавству, яке передбачає звернення лише у разі інтервенції, диктатор звернувся до ОДКБ з вимогою ввести війська.

Всупереч всім міжнародним нормам права, на територію суверенної держави Республіки Казахстан були введені війска РФ, Білорусі, Вірменії і Киргизстану, внаслідок чого лише за офіційними даними було вбито 164 казаха, серед яких троє дітей. Наразі в Республіці Казахстан йде кривава зачистка, на цей момент затримано понад 8000 осіб.

На наше переконання, процеси що відбуваються в Республіці Казахстан не лише порушують норми міжнародного права, що дозволяють порядок введення військ на територію інших держав і Конвенцію ООН з прав людини, а й є такими що безпосередньо пов’язані з війною в Україні, а саме включають в себе елементи російської інтервенції за сценарієм, що був задіяний в Україні в 2014 році військами РФ.

Крім того, стало відомо, що 6 січня за кураторства підполковника СБУ Капітанюка Олександра Миколайовича представники Служби Безпеки України здійснили напад на куратора «Демократичного Вибору Казахстану» в Україні Заманбека Тлілуєва і здійснили вторгнення в оселю іншого представника «ДВК» Елдаса Насіпбекова та заставили його написати розписку про відмову зайнять політичною діяльністю і відсутність претензій до СБУ. Такі дії з боку СБУ є не лише злочинними, а й виглядають як підігрування РФ.

В зв’язку з цим у відношенні процесів, що наразі відбуваються в Республіці Казахстан позиція Президента України і Верховної Ради України має бути чіткою і безкомпромісною. Тому ми вимагаємо:

1. Зробити офіційні заяви від Президента України і Верховної Ради України, які міститимуть підтримку народу Казахстану, який став черговою жертвою російської інтервенції і осуд Голів країн-членів ОДКБ, які ввели війська на територію Республіки Казахстан .

2. Провести розслідування щодо працівників СБУ і покарати винних. Про результати повідомити офіційно і через засоби масової інформації.


Від імені Черкаської міської ради


Секретар міської ради Юрій ТРЕНКІН