Статус: Чинне












ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА






Друга сесія







РІШЕННЯ













Від

25.04.2019

2-4283







м.Черкаси







<









Про звернення Черкаської міської ради до Державного Бюро розслідувань, Міністерства внутрішніх справ України






>









Розглянувши на сесії Черкаської міської ради звернення міського голови Бондаренка А.В., відповідно до статей 25, 26, 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:


Звернутися до Державного Бюро розслідувань, Міністерства внутрішніх справ України та направити копію звернення ГУНП в Черкаській області стосовно перевірки фактів щодо втручання прокурора Черкаської області в хід розслідування справи про підкуп виборців напередодні виборів Президента України (додається).




















Міський голова





А.В.Бондаренко



Директору Державного Бюро розслідувань

Трубі Р. М.

Міністру внутрішніх справ України

Авакову А.Б.

Копія: Начальнику ГУНП в Черкаській області

Лютому В.В.



З В Е Р Н Е Н Н Я


Черкаської міської ради


Шановні Романе Михайловичу та Арсене Борисовичу!


29 березня 2019 року в одному з офісних приміщень Черкас за адресою Святотроїцька, 73 місцеві активісти зафіксували факт видачі групою осіб готівкових коштів громадянам під розписку за попередньо складеними списками.

На місце події було викликано оперативну групу поліції та представників ГМ «Опора», що здійснювала спостереження на чергових виборах Президента України.

Після приїзду на місце події співробітниками поліції були виявлені великі суми грошових коштів, складених в картонні коробки, здебільшого номіналом по 500 гривень, а також документація з персональними даними громадян. Зокрема, відомості зі списками громадян, навпроти прізвища яких значилися суми грошових коштів в еквіваленті від 2 до 4,5 тисяч гривень.

Слідчо-оперативна група провела вилучення наявних речових доказів, що можуть свідчити про підкуп виборців, а також опитала громадян, які перебували в офісному приміщенні і біля нього.

У будівлі, за попередньою інформацією, роздавали грошові кошти – в обмін на зобов’язання віддати свій голос 31 березня за одного з кандидатів.

Було відкрито кримінальне провадження за ст. 160 ч. 4 Кримінального кодексу (підкуп виборців).

Зазначені події викликали резонанс в громадянському суспільстві та набули широкого висвітлення у ЗМІ.

За нашими даними, порушене кримінальне провадження за втручання обласної прокуратури вилучене, а речові докази , тобто кошти, за вказівкою прокурора Черкаської області, були вилучені в поліції та повернуті фігурантам вищеописаної справи.

Зазначаємо, що в області склалась тенденція до затягування в розслідуванні резонансних кримінальних справ, що, в свою чергу, сприяє поширенню ігнорування законодавства певними колами осіб та подальшої криміналізації суспільства. Набувають поширення особливо цинічні злочини, пов’язані з підкупом виборців та інших учасників виборчого процесу.

Зважаючи на викладене, Черкаська міська рада, представляючи інтереси територіальної громади міста, просить Вас негайно перевірити факти щодо втручання прокурора Черкаської області, а також поінформувати про хід розслідування зазначеного кримінального провадження, знайти та покарати організаторів та співучасників ймовірного злочину проти держави та волевиявлення громадян.



Від імені Черкаської міської ради



Міський голова





А.В. Бондаренко