Статус: Чинне












ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА







Друга сесія








РІШЕННЯ













від

21.03.2019

2-4228








м.Черкаси







<









Про звернення до Верховної Ради України щодо підтримки виборчої реформи - пропорційної виборчої системи із відкритими регіональними списками






>









Розглянувши поданий депутатськими фракціями Черкаської міської ради ПП «Об’єднання «Самопоміч», ВО «Батьківщина» та ВО «Свобода» проект рішення, відповідно до статей 25, 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада

ВИРІШИЛА:


1. Підтримати звернення депутатів Черкаської міської ради до Верховної Ради України стосовно необхідності ухвалення виборчої реформи в частині пропорційної виборчої системи із відкритими регіональними списками (додається).

2. Звернутися до Верховної Ради України з клопотанням щодо підтримки виборчої реформи - пропорційної виборчої системи із відкритими регіональними списками.

3. Доручити департаменту організаційного забезпечення Черкаської міської ради оприлюднити дане рішення на офіційному веб-сайті Черкаської міської ради.

4. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань сприяння децентралізації, розвитку місцевого самоврядування та громадянського суспільства, свободи слова та інформації, депутатської діяльності, законності та антикорупційної політики, конфлікту інтересів та контролю за здійсненням публічних закупівель (Шевченко Р.В.).




















Міський голова




А.В.Бондаренко



Верховна Рада України





ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Черкаської міської ради до Верховної Ради України
стосовно необхідності ухвалення виборчої реформи
в частині пропорційної виборчої системи із відкритими
регіональними списками




В Україні діє змішана пропорційно-мажоритарна виборча система, ухвалена в 2011р. в інтересах режиму Януковича. За нею половина депутатів обираються на мажоритарних округах, де перемагають переважно завдяки підкупу виборців та використанню адміністративного ресурсу, половина - за закритими пропорційними списками, місця в яких продаються.

Ми закликаємо скасувати корумповану виборчу систему та перейти до пропорційної системи із відкритими регіональними списками (законопроект
№ 3112-1). Ця система дозволить обирати не лише партію, але й конкретних кандидатів в цій партії, тим самим формуючи список із людей, що мають довіру. Перехід на пропорційну виборчу систему з відкритими регіональними списками: значно ускладнить підкуп виборців; зробить купівлю місць в списку безглуздою - ніхто не може гарантувати голоси виборців конкретній персоні; знизить прохідний бар’єр до 3%, що дасть шанс малим партіям бути обраними.




Від імені Черкаської міської ради


Міський голова




А.В.Бондаренко